משפחות אומנה: מובילות את הצפון

מטב שירותי אומנה היא עמותה מקצועית וותיקה העוסקת בתחום האומנה בצפון הארץ. השנה חוגגת העמותה 20 שנות פעילות ענפה במהלכם היא לוותה מאות משפחות אומנה בדרך המיוחדת שבחרו – לקבל להכניס לביתן ילדי אומנה ולהעניק להם הזדמנות לחיים חדשים, טובים ויציבים.

תמונת ילד יושב בדשא

אומנה לילדים היא תחום רגיש ומקצועי, עליו אחראיות בעמותה מנחות אומנה –שתפקידן ללוות תהליכי אומנה לילדים לאורך שנים ולהוות קרקע יציבה ותומכת הן עבור המשפחות והן עבור ילדי האומנה. כדי להבין מהו תפקידה של מנחת האומנה ומה משמעותו עבור משפחות וילדי האומנה, שוחחנו עם א' – עובדת סוציאלית המשמשת כמנחת אומנה בעמותת מטב שירותי אומנה כבר שמונה שנים, תושבת הצפון ואמא לשלוש בנות.

כיצד מסייעת משפחת אומנה לילד הנכנס לתוך ביתה ואל ליבה?

"הסיוע הגדול ביותר של משפחת אומנה לילד או לילדה שמגיעים אליה, היא קודם כל פתיחת הלב ונתינת המקום שיצליח לקדם, לרפא ולסייע לילד להתגבר על הקשיים איתם הוא מגיע. לעיתים, משפחת האומנה היא המקום הראשון בו הוא לומד ליצור אמון כלפי מבוגר", מסבירה א'.

"ילדים מגיעים לאומנה מרקע משפחתי מסוים וכאשר הם נכנסים אל חיקן של משפחות אומנה הם עסוקים רבות בשאלה לאן הם שייכים ומדוע להם, בניגוד לאחרים, יש שני בתים. לעיתים גם המראה החיצוני שלהם שונה מזה של משפחת האומנה. אנו יודעים להנחות את המשפחות כיצד לתת את המענה הנכון לילדים הללו ולכוון אותם למקום המעצים, למשל לומר לילד: אנחנו בחרנו בך".

מה תפקידה של מנחת אומנה בתהליך שעוברות משפחות אומנה?

לדבריה של א', "המהות המרכזית של מנחת אומנה במטב היא מחויבות לצעוד ביחד עם משפחות אומנה במסע המרתק שבחרו. מנחת אומנה היא שותפה של המשפחה לרגעים המשמחים וגם המאתגרים שלאורך התהליך, תוך שהיא מעניקה להם ליווי צמוד בזמינות גבוהה.

"למעשה, כדי להעניק טיפול הולם עבור ילדי אומנה יש צורך לבנות מערך שלם העוטף את הילד: מהמסגרת החינוכית, דרך חוגים וטיפולים שונים בהם הוא משתתף, ועד למפגש עם משפחתו הביולוגית במרכזי הקשר. מנחת האומנה בונה יחד עם ההורים את התוכנית הטיפולית עבור הילד ומסייעת בתיאום בין כל הגורמים השונים העוטפים אותו.

"המחויבות הגדולה של מנחות האומנה של מטב מורגשת היטב על-ידי המשפחות. כל מנחה מלווה את המשפחות לאורך שנים וגם כאשר היא מתחלפת או יוצאת לחופשה, המערך המקצועי של ארגון מטב שומר על הרצף, תוך מחויבות גדולה למשפחות".

כיצד תהליך האומנה מקדם ומפתח את משפחות האומנה?

"לאורך כל שנות עבודתי כמנחת אומנה במטב שירותי אומנה, אני רואה את המשמעות הגדולה שיש ללהיות משפחת אומנה", מציינת א' ומסבירה: "מלבד העובדה שעצם הנתינה תורמת רבות לצד הנותן, ברמות היותר עמוקות משפחת אומנה היא שותפה לתהליך מדהים כדמות המרכזית המטפלת ומלווה ילד לעיתים מאוד פגוע שגדל ומתפתח. ללא ספק התהליך כולו הוא מעצים לכל הצדדים שמשתתפים בו ואני כל-כך שמחה וגאה לקחת בכך חלק.

"לאורך כל התהליך, משפחות האומנה זוכות לקבל המון ידע מקצועי שמסייע להן ומוביל להתפתחות אישית גדולה. יש משהו בהורות המיוחדת הזו שמרחיב את הלב וממלא אותו בתחושות של משמעות ונתינה, שהרי – המציל נפש אחת כאילו הציל את העולם כולו".

מה כל-כך מיוחד במשפחות אומנה בצפון?

"צפון הארץ הוא מקום מיוחד שמלא במגוון רחב של סוגי אוכלוסייה, אך לכולם מכנה משותף : קהילה גדולה וחמה. אם זה בישוב קהילתי, קיבוץ או מושב, בשכונה בעיר הגדולה או בכפר ערבי, לקהילה יש כוח אדיר שמחזק את משפחות האומנה ומאפשר מתן של מענה רחב היקף עבור ילדי אומנה.

"תופעה מעניינית ייחודית לצפון היא שיש ישובים שממש התהוו בהם קהילות של משפחות אומנה. כמו אדוות של גלי הים, הנתינה הופכת למדבקת ומשפחות נוספות מצטרפות ורוצות לקחת חלק בתהליך המדהים הזה של אומנה. הקהילות שנוצרות בישובים, וגם אלו שאנו יוצרים דרך מטב שירותי אומנה, מורכבות ממשפחות שתומכות אחת בשנייה ויוצרות קשרים משמעותיים ומחזקים".

כיצד את מרגישה כשאת מלווה תהליך אומנה מוצלח?

"לשמחתי אני זוכה ללוות עשרות תהליכי אומנה מוצלחים. אחד מהם למשל הוא תהליך שעברה נערה שהייתה באומנה מגיל צעיר, אך האומנה הסתיימה והיה צורך לאתר עבורה משפחה אומנת חדשה. המעבר למשפחה אומנת חדשה בגיל ההתבגרות הוא לא פשוט ולווה בהרבה חששות מצד הצוות המטפל והמלווה של הנערה. לשמחתנו, לא רק שהנערה התחברה במהירות למשפחת האומנה החדשה, היא השתלבה באופן יוצא מן הכלל בקהילה ובאופי המקומי של היישוב. משפחת האומנה פתחה בפניה את ביתה באופן מעורר השראה ואף סייעה לה ליצור קשר מחודש עם אביה הביולוגי ולשמור קשר עם האם של המשפחה האומנת הראשונה. הנערה סיימה את לימודיה בהצלחה ובימים אלה היא מסיימת קורס קצינות.

"סיפורים כאלה ועוד רבים נוספים מרחיבים לי את הלב בכל פעם מחדש. אני מרגישה שותפה למסע המופלא הזה של משפחות אומנה וגם ילדי אומנה – כולם בעלי כוח גדול בתוך מעגל חיים מיוחד ומרגש", מסכמת א'.