fbpx
נשמח להתחיל בתהליך

ההבדל בין אומנה לאימוץ הוא משמעותי. אמנם באומנה הילד יוצא ממשמורת הוריו – אך שלא כמו באימוץ, ההורים הביולוגיים נשארים האפוטרופוסים על הילד. שנית, במידת האפשר, הילד נשאר בקשר עם הוריו הביולוגיים ובמידה והם יעברו שיקום שיאפשר את חזרתו לגדול בחיק הוריו הביולוגיים, תסתיים שהותו אצל המשפחה האומנת.

משפחת אומנה היא מסגרת חוץ-ביתית, המשמשת כחלופה לילדים שיש להוציאם מהבית, לפרק זמן קצר או ארוך בשל קשיים בתפקוד הוריהם. המסגרת היא משפחה נורמטיבית המקבלת לביתה ילד על מנת לטפל בו ולגדלו – זכותו של כל ילד. המסגרת החלופית הינה אלטרנטיבה טיפולית חשובה לילדים אלה ומספקת להם התנסות בחיי משפחה יציבים. מדינת ישראל מסייעת במימון ההוצאות עבור הטיפול בילד במשפחות אומנה.

יש לפנות אל מטב השירות לאומנה, האחראים על איזור הצפון. מחוז הצפון משתרע על פני למעלה מ-2000 קמ"ר, מחדרה בדרום ועד מטולה בצפון ומתאפיין באוכלוסיה הטרוגנית: יהודים וערבים, חילונים ודתיים, עירונים וכפריים, כולם בפיזור גיאוגרפי רב. פנו למשרדנו בטלפונים: 046591852/3 ופנייתכם תענה בשמחה.

מייד עם כניסתו של ילד לחיק משפחת האומנה ועד לסיום האומנה, זוכה המשפחה לליווי של מנחת אומנה. הליווי הוא אישי עבור כל משפחה, במטרה לקדם את הילד והמשפחה ולבנות תוכנית טיפולית ייחודית לכל ילד.

לפי לפי סעיף 9ו(א) לחוק עבודת נשים, התשי"ד – 1954 וסעיף 57ב(א) לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה – 1995 משפחה אומנת זכאית לחופשת לידה, לאחר שאושרה ע"י משרד הרווחה וקיבלה לביתה ילד עד גיל 10, לתקופה של יותר מ-6 חודשים. עבור ילדים עד גיל 3 זכאית המשפחה לחופשת לידה של 3 חודשים ועבור ילדים בגילאים 3-10, זכאית המשפחה לחופשת לידה בת חודש.

מדינת ישראל אחראית על כל ילד שהוצא למשפחה אומנת וכך גם דואגת לרווחתו. משפחה אומנת לקבלת סכום כסף שמיועד לאחזקתו השוטפת (בגדים, צעצועים, מזון וכו') וכן החזר מלא על טיפולים ע"פ תוכנית טיפול שנבנית לילד (פסיכולוגיים, פרא-רפואיים, חוג, שעורי-עזר, תרופות וכו').

תחילה יש צורך בנכונות. יש לבדוק בחוג המשפחה האם ישנה פתיחות ונכונות להירתם ולסייע לילדים שיש להעניק להם בית חם בעת מצוקה ומשבר . שנית, האם קיימת ההבנה שמשפחה היא דבר חשוב בחייו של כל ילד וכמה חשובים הביטחון, היציבות והאהבה לכל ילד. כהורים אתם בטח יודעים שגידול ילדים הוא אתגר , אבל אין סיפוק גדול ממנו – אזי אפשר להמשיך את התהליך. במהלך מספר פגישות עם עובדת סוציאלית שהיא מנחת אומנה בעמותה, תעברו תהליך חשיבתי משותף, תבחנו את המשמעויות השונות שיש בכניסה לעולם האומנה ואז תוכלו להחליט באופן מודע יותר האם מתאים לכם ולמשפחתכם להיות משפחה אומנת.

על כל משפחה שפונה לאומנה, לעבור תהליך מיון ובדיקה, המאפשר הכרות וגיבוש עמדה לגבי יכולתה והתאמתה לשמש כמשפחה אומנת. עם פנייתכם למטב השירות לאומנה, תיצור עמכם קשר עובדת סוציאלית- מנחת אומנה לתיאום פגישה ראשונית. לאחר מספר מפגשים עם מנחת האומנה, שמטרתם הכרות שלכם עם האומנה והכרות שלנו עם משפחתכם, תוגש המלצה למשרד הרווחה, לאשר את משפחתכם כמשפחה אומנת.

הילדים שמשתלבים במשפחה אומנת יכולים להיות בטווח גילאים רחב. תינוקות, ילדים ובני נוער מגיל לידה עד גיל 18 בעלי פוטנציאל להתפתחות תקינה . ילדים ומבוגרים בעלי מוגבלות פיזיות השייכים לשירות לאדם המפגר ולשירות לשיקום . בחירה והתאמת ילד למשפחת אומנה נעשית ע"פ פרופיל המשפחה (התאמה ליכולותיה, רצונותיה והמבנה שלה).
דילוג לתוכן